Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezheted, amivel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Permetlékészítés szabályai

Permetlékészítés szabályai
A növényvédő szerek kijuttatásának legjobb és környezetvédelmileg is leginkább megfelelő módja a permetezés. A házikertekben is rendelkezésre állnak a kisebb területek védelmére alkalmas, 5-15 liter permetlé kijuttatására szolgáló különféle kézi eszközök és háti permetezők.

Miért a permetlé a legelterjedtebb növényvédőszer kijuttató kezelési mód?

Könnyen és gyorsan tudjuk mérni, készíteni a permetlevet. Kimérhetők a szerek és adagolásuk legjobban biztosítja a jó biológiai hatékonyságot.

A károsítók biológiájához igazíthatjuk a permetlé mennyiségét és a szükséges szórásképet, tudományosabban a permetlé méregrácsát a védendő felületen.Minden kerttulajdonosnak kialakul a gyakorlati ismerete a védelemhez szükséges permetlé-mennyiségre, a kombinációs partnerre vonatkozó adatokról, így előre kiszámítható a szükséges szermennyiség.

Nagy előnye a permetlével kijuttatott védekezőszernek, hogy megfelelő előrejelzési módszerekkel, saját kertünkben végzett megfigyelésekkel pontosítani tudjuk a védekezés szükségességét, hogy azok ne menetrendszerűek legyenek, hanem a károsítók várható megjelenésének, a fertőzés erősségének felmérésével, a legjobb biológiai hatékonyságot tudjuk elérni, és szükség esetén szerek kombinációjával egyszerre két, vagy több károsító ellen is védekezzünk.

Kertünkben, zártkertünkben vagy annak köze-lében jó, ha van hőmérsékletmérő készülék, csapadékmérő eszköz is. Az interneten, a médiában napi, de több helyen már 4-5 napra szóló, megbízható időjárási előrejelzéshez is hozzájuthatunk, ami jó útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy a károsító helyzet erősödni vagy stagnálni fog.

Lehetőség szerint az esti órákra tervezzük a permetezést, ezzel kímélve a hasznos szervezeteket, főleg a méheket, még ha nem is virágzanak a növényeink.

Estére legtöbbször a nappali erősebb szél is gyöngül, nem okoz permetlé-elsodródást.

Az esővíz lenne a leginkább megfelelő a permetlé készítéséhez, ha jól tudjuk tárolni és úgy összegyűjteni, hogy az első tíz-húsz percében még ne a gyűjtőbe menjen, hanem később, a légkör savainak kimosódása után vezessük be az edényünkbe a csapadékot.

(Hazai vizsgálatok is megerősítették ezt a tényt, hogy 3-5 pH-jú is lehet az első esővíz!) Az ásott kutak vize gyakran szintén nem megfelelő. A magas mésztartalom miatt nagyon kemény víz kicsapódást okozhat. A vízszolgáltatók honlapján ma már szinte az ország teljes területén kapunk adatokat a vízminőségre vonatkozóan.

Gyakorlati tapasztalatok alapján nagy biztonsággal mondható, hogy a vezetékes víz minősége az ország szinte teljes területén megfelel a permetlé készítésének.

A károsító-megfigyelések – beleértve a megkímélendő hasznos szervezeteket is – és az előrejelzések alapján döntsünk a használandó készítményről, kombinációról. A permetlé készítésének első menetében minden használandó eszközt készítsünk elő, győződjünk meg a tisztaságáról, használhatóságáról
Mérjük ki a pontosan felhasználandó szereket. Azért vannak megadva a mennyiségek, mert az engedélyezés idején megalapozott vizsgálatokkal kimérték azokat és meggyőződtek arról, hogy a kívánt biológiai hatást elérik.

Kerti tipp

Egy szezonban érdemes több alkalommal is (legalább kétszer-háromszor egy termelési évben) megnézni a vízminőséget, mert változhatnak az adatok.

Mindkét irányba való eltérés kockázatos, mert nem lesz meg a megfelelő hatás, és fokozni fogjuk a károsítók érzékenységét, esetleges rezisztenciáját, azaz a későbbi hatástalanságot, ami káros lesz az év során, vagy a későbbi időben.A méréshez egy levélmérleg, vagy a csomagolás már eleve a leggyakrabban alkalmazott 10 literes permetléhez való mennyiséget tartalmazza. Folyadékok esetében is az ampullák általában 10 literhez valók, de vegyszerboltokban kapható kis mérőeszközökkel, edényekkel milliméter meny-nyiséget is ki tudunk mérni.A permetlékészítés első menetében öntsük fel körülbelül 50-60%-os űrtartalomig tiszta vízzel a permetezőeszközt és utána kerüljenek bele a növényvédő szerek. A csapból való vízvételezésnél már 3-4 órával korábban vegyük ki a vizet, hogy ne legyen hideg, hanem a környezet hőmérsékletét vegye át.

MINDIG A POROKAT oldjuk először, szuszpendáljuk be kisebb mérőpohárba, majd azt tegyük a szűrőn át a permetezőtartályba. Két-háromszor vízzel kiöblítve a mérőedényt, majd azt a mosóvizet is a permetléhez adva folytassuk a folyékony készítmények bevitelét. Kis mennyiségnél leggyakrabban nem szükséges külön vízbe oldani, hanem egyből a permetezőbe öntsük be a készítményt, de itt is egy kevés víz utánöntésével mossuk át a szűrőt.

A LOMBTRÁGYÁT mindig utoljára tegyük a permetlébe, és 2-3 szernél többet ne keverjünk, csak nagyon indokolt esetben. Keverés közben mindig nézzük meg a gépet, hogy esetleges kicsapódás vagy a szerek csomósodása nem következett-e be. Ezek a tünetek rögtön jól láthatók, ilyenkor ne használjuk fel a permetlevünket, hanem az előírt módon semlegesítsük, juttassuk ki olyan helyre, ahol nem okozhat kárt, például nem művelt rész, fák alja stb

Ha ez megtörténik, új permetlevet kell készíteni, most már nagyobb óvatossággal, elkerülve például a lombtrágyát. Amennyiben a vizünk jó, megfelelően oldottuk be a szereket, azok jól fognak oldódni vagy keveredni a készített permetlében

JAVASLATOK Az elkészítés után azonnal fogjunk neki a kijuttatásnak a biológiailag szükséges mennyiségben, ne legyen erős megfolyás a növényeken. Ez az utóbbi csak a lemosó permetezéseknél indokolt és szükséges.

A vegetációban való permetezéseknél általános irányelv lehet, hogy liszt-harmatfélék, atkák ellen a legkisebb cseppekkel, sőt az atka esetében a levelek fonáki részére kell a permetlevet juttatni.

A peronoszpórafélék elleni védelemnél is arra kell törekedni, hogy a levelek fonáka kapjon elegendő mennyiséget a szerből, míg a kártevők esetében a rágásuk, szívásuk helyén legyen a permetlé.

Ezek a javaslatok csak általánosságban megfelelőek, lehetnek eltérések a fertőzés erősségétől és idejétől függően is a termesztési időszakban.A permetlékészítésnél a csomagolóanyagon feltüntetett védőfelszereléseket használjuk és a ki-juttatáskor is viseljük a védőruhát, hogy megelőzzük a károsodást.

A permetezés után mossuk ki a kijuttató eszközünket a térfogat minimum 10%-os vízmennyiségével, és azt a kezelt területen még kijuttathatjuk. Így az egészség - a baleset-, és a környezetvédelmi előírásoknak is eleget tettünk.Ne tegyünk el elkészített permetlevet, lehetőleg a teljes mennyiséget használjuk fel. A fertőzöttebb részt a kezelés után még egyszer lepermetezhetjük. A szabályok betartásával könnyen, egyszerűen végezhetjük munkánkat és az eredményesség sem marad el.