Hogyan szárítsuk a magokat?
Az érett magokat tartalmazó virágfejeket eltávolítjuk a növényről, és vászon- vagy papírzacskóba téve, száraz, levegős, meleg helyiségben fejjel lefelé lógatva felkötjük egy rúdra.
Hogyan szárítsuk a leveleket, szárakat?
Az egyforma hosszú, apróbb levelű szárakat csokorba kötjük, és lelógatjuk egy rúdról. A nagyobb leveleket leszedjük a szárról, és rácsos tálba helyezzük úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Időnként fordítsuk meg őket, hogy egyenletesen száradjanak.
Hogyan fagyasszuk le a fűszernövényeket?
A növények megtisztított leveleit műanyag zacskóba tesszük, kipréseljük belőle a levegőt, elkötjük, felcímkézzük, és már tehetjük is a hűtőbe. Fagyaszthatjuk úgy is, hogy a jégkockatartó dobozba tesszük a felaprított növényeket, felengedjük vízzel és lefagyasztjuk. Felhasználáskor elég egy-egy kockát kivennünk.
Hogyan palántázzunk?
Használjunk műanyag vagy fatálat, amelynek alján néhány levegőztető lyuk is van. Töltsük meg jó minőségű földdel, vagy készítsünk keveréket komposztból és a rendelkezésünkre álló földből. Egy sima, egyenletes tárggyal, például falappal, tömörítsük a talajt, majd erre szórjuk a magokat. A magokat borítsuk be 1 cm vastagon földdel, majd a tálcát merítsük bele egy vízzel teli edénybe, és emeljük ki, így a magoknak optimális lesz a nedvességtartalma. A tálcát általában fagymentes, sok esetben kifejezetten meleg helyiségben tartsuk, ez már a növény jellegétől függ. Magról vagy palántázva ültethető fűszernövények: ánizs, bazsalikom, fokhagyma (gerezdről is), kömény, kapor, koriander, lestyán, majoránna, oregánó, petrezselyem, metélőhagyma, sóska.
Hogyan gyökereztessünk?
Akár cserépben, akár a szabadban van a gyökereztetésre kiszemelt növény, előző nap alaposan locsoljuk meg, így a kellő mennyiségű tápanyagot magába szívja. Másnap vágjuk le a megfelelő szárat, az alsó harmadáról távolítsuk el a leveleket, oldalhajtásokat, és 8-10 cm-es darabon finoman ejtsünk rajta apró vágásokat. Egy cserépbe tegyünk nedves virágföldet, enyhén tömörítsük, és az előkészített szárat helyezzük kellő szélességű és mélységű lyukba Figyeljünk a rendszeres öntözésre. Gyökereztethető: babér, menta, kakukkfű, rozmarin"' tárkony, zsálya.