Habár a cím megtévesztő lehet, nem feltétlenül csak vetőmagokról fog szó esni, hiszen például a tormát talpgyökereiről, a fokhagymát a gerezdjeiről, a burgonyát pedig gumóról szoktuk szaporítani. Természetesen vannak olyan növények, amelyeket vagy magról vagy magoncról szaporítunk (illetve dughagymáról). Ilyen a spárga vagy a hagymafélék, azonban azt jó tudni, hogy a hagymaféléket is alapvetően magvetéssel állítjuk elő a termesztés előtti évben, azonban ezt kezdő kertészeknek nem ajánlom, sokkal nagyobb sikereket fognak elérni dughagymáról való szaporítással.
Gyakori kérdések vetőmag vásárlással kapcsolatban
Milyen magot vásároljak?
A vetőmag nyilvánvalóan az egész termesztést befolyásolni fogja ezért nagyon fontos, hogy államilag minősített vetőmagot vásároljunk, mert így garantált, hogy valóban olyan fajtát fogunk vetni, amilyet vásároltunk.
Hogyan „működik” a mag?
Amint a talaj eléri az adott növényfaj megfelelő csírázási hőmérsékletét, a mag a benne tartalékolt tápanyagot felhasználva kifejleszti a csíranövényt.
Hány darab mag van egy tasakban?
A vetőmagok csomagolásán jellemzően nem darab van megadva, hanem a tömeg. Ennek a praktikus oka az, hogy a növények ezermagtömege szakirodalmak által megadott, így könnyen utána tudunk nézni, hogy az körülbelül hány magot tartalmazhat, továbbá a tömeg a mag minőségére is utalhat, hiszen ha egy vetőmag tömege nagymértékben elmarad a szakirodalmi adatoktól, akkor nem sok jóra számíthatunk.
Ha felmagzik a növényem, jövőre elvethetem a magjait?
Természetesen el lehet vetni az úgynevezett „fogott” magokat, azonban azt fontos tudni, hogy a mag a megtermékenyített virágból származik, így tartalmazza az anya- és az apanövény genetikai tulajdonságait is, így nagy valószínűséggel el fog térni attól a fajtától, amit az eredeti növényünkről szedtünk. Ezek az újravetett növények jellemzően elmaradnak az eredeti fajta tulajdonságaitól, továbbá fennáll a veszélye annak is, hogy bizonyos maggal terjedő kórokozókat felszaporítunk a kertünkben.
Helyre vessek vagy palántát neveljek?
Helyrevetés:
- Előnyök:
Nyilvánvaló, hogy az állandó helyre vetéssel sok macerát megspórolhatunk magunknak, hiszen ebben az esetben a nem kell bajlódnunk a palántázó tálcákkal vagy a palántafölddel többek közt. A helyrevetés előnye az is, hogy ezek a növények erősebb gyökérzetet nevelnek, ezáltal jobb szárazságtűrő képességgel vérteződnek fel, ami a mostani trendek tükrében elég nagy előny lehet.
- Hátrányok:
Hátránya a helyrevetésnek, hogy nehezebb kiszámítani, hogy mennyi növényünk fog kikelni, így mindenképp szükséges egy utólagos tőszám beállítás. Természetesen a másik nagy ellenségünk a helyrevetéskor az időjárás. Az elmúlt évek áprilisaiban rendre jön egy erős szállított fagy, ami megtizedelheti a nem megerősödött állományokat.
Palántázás
- Előnyök:
Biztonságosabb termesztési mód, hiszen szabályozott körülmények közt neveljük a kis növényeinket, amíg elég erősek nem lesznek a kiültetéshez. További előny, hogy a helyrevetéssel ellentéten sokkal egyöntetűbb állományt kapunk.
- Hátrányok:
Ahogy azt fentebb is említettük, a helyrevetéshez viszonyítva jóval nagyobb az eszközigénye, ezért drágább is.
Mi az az F1 hibrid?
A szelektíven tenyésztett magokat jelölik így. Ezek a fajták kimagasló tulajdonságokkal rendelkeznek, mesterséges keresztbeporzással hozzák létre őket és a 2 szülő fajta legjobb tulajdonságait tartalmazza.
A zöldégnövények legfontosabb adatai
A következő táblázatban igyekeztünk összeszedni pár zöldségnövény legfontosabb tulajdonságát:
|
Csírázóképességi idő (év) |
Minimális csírázási hőfok (°C) |
Ezermagtömeg (g) |
Bab |
3 – 4 |
3 – 4 |
100 - 500 |
Borsó |
4 – 5 |
1 – 2 |
100 – 300 |
Cékla |
3 – 4 |
4 – 5 |
13 – 22 |
Csemegekukorica |
4 – 5 |
8 – 10 |
43 – 380 |
Görögdinnye |
6 – 8 |
15 – 17 |
30 – 100 |
Póréhagyma |
2 – 3 |
2 – 3 |
2,2 – 3,7 |
Metélőhagyma |
1 |
- |
0,8 – 1 |
Vöröshagyma |
2 – 3 |
4 – 5 |
3 - 4 |
Káposztafélék |
4 – 5 |
2 – 3 |
3 – 6 |
Paprika |
3 – 4 |
15 – 17 |
5 – 7 |
Paradicsom |
5 – 6 |
10 – 12 |
2,5 – 3 |
Pasztinák |
1 |
2 – 3 |
3 – 4 |
Petrezselyem |
2 – 3 |
3 – 4 |
1,2 – 1,8 |
Retek |
3 – 4 |
1 – 2 |
7 – 10 |
Fejessaláta |
4 – 5 |
1 – 2 |
0,8 – 1,2 |
Sárgarépa |
3 – 4 |
4 – 5 |
1 – 1,4 |
Sóska |
3 – 4 |
1 – 2 |
0,7 – 1,2 |
Spárgatök |
6 – 8 |
10 – 12 |
150 – 500 |
Uborka |
6 – 8 |
14 – 16 |
20 – 30 |
Zeller |
4 – 6 |
3 – 4 |
0,4 – 0,5 |
Válogass kínálatunkból, hogy te is a saját kerted profi gazdája lehess!