Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezheted, amivel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Bahco pengetechnológia

A szőlő- és gyümölcstermesztéssel, valamint egyéb kertészettel foglalkozó professzionális felhasználók évek óta tudják, hogy a BAHCO szerszámok a legmegbízhatóbbak közé tartoznak. Metszőollóik és vágószerszámaik széles körben ismertek a hatékonyságukról, az eredményességükről, a könnyű használatukról, a minőségükről és az egyedi formáikról.

bahco-penge

  • Minőségi szerszámokkal örömtelibb és sikeresebb a haszonnövények gondozása, termesztése.
  • Egyes tulajdonságok, mint például a finomra köszörült pengék vagy a speciális bevonatok növelik szerszámaink élettartamát és egyúttal hatékonyságukat is.
  • Az optimálisan edzett és köszörült vágóélek könnyítik a munkát és tiszta vágást biztosítanak, így elősegítik a növény gyors gyógyulását, ezáltal az ellenállásuk a betegségekkel szemben garantálható.

A penge kialakítása

Négy különböző köszörülési műveletet hajtanak végre ('A' ábra)

  • Fő élkialakítás: a penge felületés domborúra köszörülik
  • A penge belső felét kissé homorúra köszörűlik
  • Élezés: a pengéket különösen élesre köszörülik, meredek szögen
  • Ellenélezés: a penge belső oldalát tompa szögben visszaköszörülik

 

 

 

 

 

 

Csökkentett súrlódás és nincs eltömődés ("B" ábra)

A vágópenge homorúra köszörülte belseje csak érinti a vágási pontot a támasztópengén. Ezáltal csökken a súrlódás, könnyebb a vágás, valamin a vágási kapacitás növekszik.

 

 

 

 

 

 

 

Szeletelő vágás

Hogyan működik?

Az éles penge felfelé futó íve miatt egy húzó mozdulattal vág bele a fába. Mivel a rögzítőcsavar a pengék metszésvonalától jóval feljebb helyezkedik el, ezáltal megnövekedett a fej vágáskapacitása.

Miért működik?

Képzelje el, hogy egy szelet kenyeret próbál elvágni. Akármilyen éles is a kés, ha nem végez szeletelő mozdulatot csak nyomni próbálja, akkor a kenyér összenyomódik és csak nagyon nagy nyomással vághat egy szeletet, és a kenyér is roncsolódik.

A kenyér és a friss zöldség ágak e tekintetben hasonlóak. Csak akkor vághatók hatékonyan, ha a nyomás közben egy húzó mozdulat is történik.

Következmények: 

  • Kisebb erő szükséges
  • Tiszta vágásfelületet kapunk, a növény nem roncsolódik
  • Kevesebb kopás, hosszabb élettartam
  • Kevesebb pengetörés

Növekvő ív

  • A vágóél felfelé növekedő íve, mely a szeletelő vágást végzi, a legújabb fejlesztések eredményeként született.
  • Egy egyedülálló kialakítású penge profilja növeli a húzó mozgást és megkönnyíti a behatolást a fába, különösen a vágási művelet elején. Ez biztosítja a felhasználó számára az egyszerűséget, a gyorsaságot és a hatékonyság érzését. 

 

  

Tartalomhoz tartozó címkék: Kerti eszközök